Blogg

      20190830

      Sommaren börjar lida mot sitt slut, caféet stängde efter att marknaden i byn var över och vi har fått träffa många trevliga människor under sommaren. Vi har fått många stammisar, inte minst från vår underbara by, och en hel del nya bekantskaper har vi också gjort. Inför nästa sommar har vi en hel del planer på hur vi ska utöka och utveckla, om det blir så återstår att se, håll utkik både här på hemsidan och på facebook.

Nu kommer vi att ägna oss en hel del åt hästarna. Det närmaste projektet är att vi bygger en till ligghall, en som kommer att bli rejält stor. 15 september är vi dessutom med och både arrangerar en islandshästtävling på Gydabanan och ska även delta själva. 

Lördag 14 september är det dags för Länskamp igen med kaninerna, i år är det Dalarnas KAF som är arrangör och då ska vi till Borlänge. Vi har anmält fyra vita angora, tre wiener och en rex.

 

20190619

Nu har vi haft caféet öppet vid två tillfällen, då vi har haft bokningar, men officiellt öppnar vi nu på lördag, midsommardagen 13.00 - 19.00 Därefter har vi öppet varje helg fredag - söndag 13.00 - 19.00 till och med tredje veckan i augusti, som också är marknadshelg för Lumsheden.

Vi har också hunnit med en till kaninutställning. Det var på Nusnäs i Mora. Kallt och regningt men väldigt trevligt och stora framgångar! Lumshedens Fanny, vit angora fick 95 p och blev BIM. Samma grupp hanar, Wiener vit blåögd, som kom tvåa i Bergby, slog till och vann i Mora! En av dem, Bam-Bam fick sin första 95:a! :-) Stam rex, vit rödögd kom trea.

Anna Karins produkter kom på Första, andra tredje och fjärde plats i Klass K.

Två hästar har också tillkommit. Två lånehästar, en heter Oddur och hör till Kaningården, och grannen som vi har samarbete med kring hästarna, har fått hem Gikkur. Oddur är svart och maffig medan Gikkur är fux med bläs. Väldigt vackra och snälla bägge två.

 

20190520

På utställningen i Bergby blev det stora framgångar! Emil, vit angora, slog till med 95,5 p! och var med i BIS-uttagningen med fem andra på samma poäng. Där slutade han tvåa! Och det blev en femteplacering med honom i Klass A. Det var vår femte angora som får 95,5 p på utställning.

I klass B vann vi med en stam Rex och kom tvåa med en grupp hanar Wiener.

I produktklassen blev det en andra plats med pälsvantar 95,5 p, trea med pälstofflor 95,5 p samt fyra med stickade sockor 95 p.

I stallet finns det massor med söta bäbisar och cafét smygöppnar vi onsdag kväll 12 juni. Därefter ordinarie öppettider från midsommardagen, fredag-söndag 13.00 - 19.00

 

 

20190401

På föreningens årsmöte och lådutställning tog vi hem både BIS-titeln och segern i Klass A med vår fina Daisy! Hon fick 95,5 p och det var hennes tredje utställning. På sina två första utställningar har hon fått 95 p så hon blev även champion på 285,5 p. Nu ska hon få en kull bäbisar, innan det blir nån till utställning.

I maj och juni ska vi visa ett gäng rex och wiener på utställning, nya ungdjur som ser fina ut. Och i maj blir det även debut på hästtävling för Uffe och vår fina unghäst Aldinros.

På LU gick det väldigt bra! Anna Karin tog guld och brons samt en tioendeplacering i Klass K och fick även pris för Bästa Produktutställare 2018 Med kaninerna fick vi placering med en stam angora 284,5 p. Det var en fantastisk helg med ett otroligt arrangemang av förbundet, som samtidigt firade 100 års jubileum.

 

20190131

Januari, snö och kallt och väldigt skönt. Med ett kaninstall där vattnet inte fryser och värmebalja åt hästarna, är allt vintern härlig. Vi har dessutom sluppit töväder med isbacke som följd, utan snön ligger vit och fin. Sakta men säkert känns det också som att man kan andas ut vad det gäller foder, i dagsläget ser det ut att räcka bra, utan att man ska behöva snåla åt djuren.

Några kaninkullar har vi också äntligen i stallet. Sju månader utan kaninbäbisar var en lång tid och berodde på värmen och foderbrist. Men nu har vi en fin kull med färgad angora; havanna och viltgrå ungar. En kull med vit rex och en kull med vit blåögd wiener. De blir tre veckor nu och det är full fart.

Första tävingen med islandshäst har också klarats av, Söderhamnstölten. Anna Karin startade med Töfran och i klassen Tregång blev det finalplats och slutligen en fjärdeplacering.

LU närmar sig, årets höjdpunkt, och det jobbas med produkter och borstas angora.

200181011

Höst och svalt, även om vi just dessa dagar när detta skrivs, har Brittsommar. Länskampen är avklarad och Dalarna vann för tredje året i rad. Även BIS-titeln gick för tredje året i rad till oss på Lumshedens Kaningård, vilket vi är väldigt glada över. Och det var inte väntat! Efter den varma sommaren har det varit svårt att få fullängd på angorapälsarna och hålla dem tovfria. Men några veckor med svalare väder före tävlingen gjorde susen och det blev 95 p på både Victoria, Daisy och Isak. Victoria, som även vann BIR på LU tog hem BIS-titeln på Länskampen, efter särbedömning av sju kaniner bedömda på 95 p. Förra året vann hennes helsyster Viola med 95,5 p och året innan deras mamma Vinbär, med 95 p.

Vi har också varit på fölmönstring. Vi tränade fölen och deras mammor att åka transport flera gånger innan visningen, och de var så duktiga! Stod alldeles stilla och fint i transporten. Och de skötte sig utmärkt under fölmönstringsdagen och fick fina poäng och omdömen. Freyja visade upp en helt fantastisk trav som gav högsta poäng medan Thor fick högsta poäng för sin hals och huvudhållning/resning. 

Det är fortfarande en del att göra på gården, men vintern närmar sig med mörka kvällar och ett, förhoppningsvis, lite lugnare leverne, där vi kan ägna oss åt lite mer pyssel med djur och gårdar.

200180801

Varmaste sommaren i mannaminne! Ja, mer än så; 258 år läste vi på någon löpsedel! Men många gäster har vi haft och på cafélogen är det alltid svalt och skönt.

Idag är det redan första augusti och även om sommarhettan hänger i, känner vi att säsongen börjar lida mot sitt slut. På söndag är det sista gången för denna sommar med tipspromenader som ungdomar i byn arrangerar i regi av Lumshedens intresseförening. Därefter är det bara två helger kvar med caféet öppet, varav den sista samtidigt med marknadshelgen i byn.

8 september öppnar vi upp tillfälligt då det arrangeras kaninutställning här, med Länskamp mellan Dalarna och Gävleborg. Det är tredje året Länskampen arrangeras och de två första gångerna har angorakaniner från Lumshedens Kaningård tagit hem BIS-titeln. Det är vi förstås väldigt stolta över.

Fölen växer så det knakar och är pigga och sociala. Thor är en riktig buspojk som ställer till med allt möjligt tok. Han plockar av flugmössorna på stona och drar iväg lillasyster Freyja på äventyr så ofta han kan. Och Freyja är hans käraste vän! Mamma Töfradis kan gå ut på tur med matte och Thor stannar snällt i hagen med Freyja. Men tar man ut Freyja utan honom blir han alldeles vild och hoppar över både boxväggar och stängsel, den rackarn. Freyja själv tar det hela med ro och även om hon gärna sticker iväg på snabba galoppturer genom skogen med storebror, hon är fasligt snabb, är hon rätt lugn och cool till vardags. 

 

      20180618

      Här flyger tiden fram. Båda våra ston har blivit mammor. Töfradis till ett hingstföl vid namn Thor och Sprengja till ett stoföl vid namn Freyja.

Det har föds en massa kullar med både angora och Wiener som börjar bli leveransklara.

Cafèet hade vi smygpremiär på i onsdags, när ett motorcykelgäng, Motorcykelhistoriska klubben, hade planerat in sin onsdagsträff hos oss. I övrigt så öppnar vi för allmänheten på lördag 13.00

Klicka på länken och läs mer om cafèt

lumshedenskaningardscafe

 

   20180408

      Helt oplanerat köpte vi en till häst! Ett litet svart fyraårigt sto som heter Aldinros från Råmuren. Vår Töfradis är hennes mamma och den fina svarta hingsten Ardur frá Lundum II hennes pappa.

Våra fina ston Töfradis och Sprengja börjar bli rejält runda om magen. Vi hoppas på fina friska föl och Töfradis ska ha sitt i maj och Sprengja i juni.

Några kullar har vi fått i kaninstallet, men inte så många som planerat, då vintern har varit ihållande och det har varit ända ner på -20 på nätterna fram till för någon vecka sedan, när det äntligen vände. Men snön är fortfarande 70-80 cm djup och försvinner nog inte än på ett tag. 

20180220

Nu har det hänt lite sen sist. Det blev mycket jobb inför LU (kaninSM), både med vår egen monter vi hade med dit, där vi sålde garn, produkter och närproducerad korv. Garn skulle färgas, nystas och prismärkas. Mössor med kaninmotiv stickas och göras klara, korvar paketeras, angorakaniner borstas, tävlingsprodukter som skulle göras färdiga och en väldig massa mer saker som skulle fixas och donas. Vi hjälpte också till mycket med själva LU. Vi körde dit burar, hjälpte till att både bygga upp utställningen innan och att riva och städa allting efteråt och jobbade i LU-köket flera timmar under helgen. Mitt i alltihop dog en nära och kär vän till oss, som också var väldigt engagerad med förberedelserna inför LU, vilket naturligtvis blev väldigt tungt på flera sätt.

Själva LU löpte på med snökaos, datahaveri, många fina djur och en massa trevligt folk. Våra angora fick väldigt fina poäng och vi fick ihop en stam med 95,5 p. Det räckte till en 17:e plats, av 1300 kaniner i klass A och en av dem, Lumshedens Victoria blev Bäst i Ras!!!

Med produkterna kom Anna Karin etta och tvåa i klass K och fick även ett fint pris som Årets produktutsällare 2017 med poängen 1003 före tvåan 260 p och trean 169 p. Så det kom hem lite fina SM-medaljer, rosetter och priser till Lumshedens Kaningård.

Vid det här laget är alla angorakaninerna klippta och vi börjar titta vilka utställningar de kan vara med på när ullen är utvuxen igen. Fiona fick sin tredje 95:a på LU och blev svensk champion. Victoria och King behöver  en 95:a var till för att bli champion, och de ska visas igen, så får vi se vad som händer.

Det tog någon vecka att återhämta sig efter LU, men sen var det bara att ladda om inför ett mycket trevligt studiebesök av LRF Jämtland. Tretton person kom till Kaningården för att titta på angorakaniner och vår Gårdsbutik. Det var kallt och väldigt soligt och för första gången på hela vintern kumde man känna att solen började värma när man stod i lä. Vi öppnade upp vår sommarcafélokal och bjöd på het soppa med ölkorv från gårdens produktion och hade trevliga samtal med våra gäster.

Våra hästar är tydligt runda om magen nu, men som tur är ska de inte föla än på några månader, eftersom snön ligger meterdjup. Det är vackert men nu längtar vi allt efter våren. Och lite vår är det i kaninstallet, där vi har fått några fina kullar. Vi har bland annat två rex med sagolika pälsar, två angora med riktigt fina kroppar och en tjock ljuvlig wienerunge som vi hoppas på inför kommande utställningar.

Men nu närmast väntar årsmöte i islandshästföreningen och därefter årsmöte i kaninföreningen.

Stam angora med 285,5p på LU

Rosett för bästa angora LU 2018

Lumshedens Kaningårds avelsdjur, alla fyra med 95,5p

20171209

Tiden går och vi med den...  Sen vi skrev senast har vi varit på tre utställningar och det har även blivit smått i kaningården för första gången sen i somras, samt några nya inköpta vuxna djur.

Först var vi till Söderfors och ställde ett antal angora som genrep inför LU/SM i början av februari. Det blev tre 95:or och några 94,5 p vilket vi förstås var nöjda med. 94,5 på Sif, dvärgharen, som äntligen var skaplig i pälsen igen efter fällning, likaså 94,5 p på några rex, en white svart hane samt på Dagny, wiener vit blåögd.

Det blev seger i klass K i Söderfors med ett par pälsvantar på 95,5 p.

Därefter var det dags för hemmautställning i Edsbyn. I Edsbyn fick vi leverarat en stam wiener vit blåögd och har nu två hanar och tre honor av rasen. Lumshedens Rosa, rex vit rödögd, tog också hem Rexklubbens fina rosett för Bästa rex. I klass K blev det seger med en tovad klänning 95 p, tvåa med en virkad mössa och fyra med en tovad halsduk.

Någonstans däremellan hann vi också med att sälja två fina rexhonor till Norge. Lycka till, säger vi till den nya ägaren!

Idag har vi haft KM, och med våra fina wiener vann vi Klass A med en stam på 284,5 p, blev tvåa med rexen Rosa 95 p och trea med whitehanen Otto, 95 p. Sif, dvärgharen gick även han in på en placering i klass A med 94,5 p.

Två veckor kvar nu, till ett efterlängtat jullov. Och lite ledighet och vila kan vi behöva efter en arbetsam men spännande höst med gårdens alla djur och andra bestyr.

Bj som idag fick sin andra 95:a

Segrare i Klass A Stam 284.5p

Tvåa i Klass A Rosa 95p

20171008

Idag har årets länskamp avgjorts mellan Dalarna och Gävleborg i Svabensverk, Cirka 80 talet kaniner deltog.
Dalarna tog hem totalsegern medans Gävleborg var ägare av både årets BIS och BIM. Som med glädje kan sägas att de ägs av Lumshedenskaningård.
Vi tackar Dalarna för en väl arrangerad utställing och ser framemot nästa år i Lumsheden.

 20170923

Hösten närmar sig och vi kan summera sommaren som relativt kall vad det gäller vädret, men med många fantastiska möten i vårt sommarcafé och i kaninstaletl.

En nybörjarkurs och en fortsättningskurs har vi haft i tovning, med många duktiga deltagare som har producerat väldigt fina alster.

Hästarna blev kvar länge i Östersund, för betäckning, men nu är de hemma igen och vi har kommit igång med ridningen. En av Sprengjas tidigare avkommor utmärkte sig långt över förväntan på avelsvisningen i Romme i början av september. Konrad från Navåsen är hans namn och han blev den högst bedömda valacken i Sverige under 2017!!! Men så har han en fantastisk mor med...

En kaninutställning har vi hunnit med under sommaren där vi visade fem stycken angora, en rex och en produkt. Resultatet blev tre 95:or och två 94,5 p för angororna. 95 p för produkten och 94,5 p för rexen.En vit blåögd angora vi har fött upp, men sålt, fick hela 95,5 p. Vi var mycket nöjdad resultatet.

Kjell Carnbrand har vi haft här på en mycket uppskattad föreläsning. Det den mannen inte kan om kaniner är inte värt att värt att veta.

I morgon har vi höstmöte i kaninavelsföreningen, där vi ska planera  verksamheten för 2018 och om två veckor bär det av till årets Länskamp i Svabensverk.

 

20170621

Här närmar vi oss midsommar och mycket har blivit gjort. Vi har byggt klart alla burar i stallet, en ny körbro till skullen resp café, och lillstugan har fått nytt tak.

Förberedelserna för caféet är i full gång och har årspremiär på midsommardagen. Caféet kommer att vara öppet fredag, lördag och söndag 13.00 - 19.00 fram till marknadshelgen kring den 20 augusti.


Den 5 augusti håller Kjell Carnbrand föreläsning om kaninavel. Till detta kan man anmäla sig på vår mail, det kostar för medlemmar i GLKAF:
100kr/vuxen 50kr/barn (tom 12år)

Icke medlem betalar 250/vuxen 50kr/barn.

I priset ingår föreläsning, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika.

I kaninstallet har det fötts en massa ungar under våren och det finns rexungar (vita, svarta och dalmatiner), angoraungar och whiteungar till salu, men även dvärgvädurar för uthyrning.


Till Salu sidan kommer att uppdateras med bilder inom kort.

Våra hästar mår bra och är just nu på betäckning norr om Östersund och vi hoppas på god lycka.

 

20170411

Här går tiden fort och mycket har hänt sedan sist.

I lördags hämtade vi vår andra islänning Töfradis ett vackert skimmelsto från Årsunda.
Så nu går det två vackra islandsfödda ston och betar hemma i hagen.

Vi har försökt jobbat med årets vedskörd så mycket det gått under de dagar vi har påsklov och på eftermiddagarna sällskapat med kaniner och hästar Anna Karin har provridit lite och Uffe har tömkört.
Sprengja verkar ha ett otroligt psyke, lugnet själv det spelar ingen roll vad som händer i kring henne så behåller hon lugnet.
På måndag ska vi på avsutten kurs på Åsbogården med våra hästar och det ser vi verkligen fram emot.

I kaninstallet har det fötts ytterligare två kullar. En angora och en rexkull.
Vi kommer snart att publicera bilder på dom kullar som föddes för fyra veckor sedan under till salu sidan

Sprengja

Töfradis

 

 

20170403

Nu har vi haft en mycket intensiv och spännande helg igen. 

På lördag morgon ringde klockan 04.00 och efter att djuren var omskötta och matsäcken fixad åkte vi söderut. Första stoppet gjorde vi i Örebro, där vi lämnade av tre angorakaniner. Coco Chanell hamnade hos Ulla i Karlstad och Sonata och Harriet hos Mia i Finland. 

Nästa stopp blev i Landvetter där vi tittade på och provred två islandshästar åt grannen, som också var med. En föll oss alla i smaken, en robust tjej, silverbrun. Väldigt vacker och trevlig. Om det blir köp av får den närmsta framtiden visa.

Därefter blev det Sibylla och Ica, innan vi fortsatte til Navåsens Islandshästar i Kinna. Här hämtade vi vår första egna islandshäst, Sprengja! Ett fantastiskt sto, brunblack, som vi ska ha till avel.

Sen påbörjades hemresan och 03.30 var vi i säng. Ett långt dygn. Och Sprengja verkar trivas. Hon gick helt lugnt och betade hela söndagen. 

 

 

 

20170324

Nu börjar kaninungarna att lämna boet och de kryllar av bäbisar överallt. Mammorna har fullt sjå med att lära dom att äta på bestämda tider, vilket brukar ta några dagar.

De honor som gick tomma har vi parat om, och även några nya. Donna, som blev champion i början av mars, hoppas vi på ska nedkomma med några fina ungar, om ett par veckor.

Något nytt och spännande i stallet väntar vi också på. Vad det är kommer vi att skriva om lite längre fram... om någon vecka eller så... 

 

 

20170313

Nu har det varit en riktig babyboom i stallet med åtta honor som har fått småbäbbar! Läs mer under "Kullar och planerade parningar."

 

 

20170306

Söndag 5:e mars var vi iväg på Gävleborgs Läns Kaninavelsförenings årsmöte med lådutställning. Åtta vita kaniner hade vi med, så det hade blivit mycket puts, borstning och mys med kaninerna hela veckan innan. Två stycken hade vi med som stod i tur att bli champion. Rexen Donna och angoran Quiz. Först ut av de två blev Quiz och han fick 94,5 p. Ett halvt poäng ifrån och ingen champion denna gång. Men vi gör ett nytt försök till sommaren med vår präktiga angorahane! Nästa med två 95:or i bagaget var Donna. Domaren höll på med henne länge och siffrorna som började fylla papperet såg lovande ut. Innan slutsumman var iskriven skrev domaren Vackert djur! stort över bedömningskortet, och fyllde sen i 95 p!!! Ja, Donna blev Svensk Champion med 285 p. Första 95:an kom 21 januari i år, nästa i Bergvik i februari, 94,5 på LU och nu den tredje 95:an. Vilken lycka!!! Och Donnas bror Lumshedens Samuel, som bor hos Teemu i Finland, har fått sitt fina diplom som visar att han har blivit Finsk Champion!

94,5 p fick även vår fina, maffiga wienerhane BJ och den lilla Dvärgharen Sif. Sif som har en 95:a i bagaget hade lagt på sig lite för mycket, medan BJ behöver fälla babypälsen. 

Årsmötet var intressant med många frågor som togs upp och Anna Karin blev vald till föreningens nya ordförande. En föreläsning som var inplanerad till Österfärnebo i sommar blir flyttad till oss i Lumsheden, för att få plats med fler folk och även ha tillgång till tak över huvudet, i händelse av regn. Mer info om detta kommer...

 

20170305

Då är sportlovet slut och vi är tillbaka i den vanliga vardagen. Men mycket har blivit gjort på gårdarna under veckan. Vi började lovet med att slakta av en del av de produktionsdjur gården föder upp, denna gång var det några baggar och en bock. På söndag förmiddag var vi i skogen och röjde och började ta ner nästa vinters vedförråd. På eftermiddagen den dagen körde vi ut dyngan från fårens och getternas vinterbäddar, så nu är det rent och fint inför vårens lamningar och killningar.

På måndagen tog vi hand om köttet, styckning och paketering och på tisdagen var vi tillbaka i skogen med motorsågar, huggarbyxor och matsäck. Tisdag eftermiddag/kväll blev det många timmar i kaninstallet. Burstädning, borstning och kaninmys.

På onsdag var Uffe på facklig konferens hela dagen, genom sitt ordinarie jobb, medan Anna Karin klippte får och kaniner och sorterade ull. På kvällen blev det en tur in till en av de närliggande städerna och biomys.

På torsdag var vi tillbaka i skogen och på kvällen flera timmar kaninskötsel igen.

På fredag var Uffe i skogen och Anna Karin fixade vissa ärenden som behövde göras. En ny affärsidé diskuterades och sen blev det fika med grannarna.

På lördag blev det hemmajobb, stalljobb och förberedelser inför söndagens kaninutställning med årsmöte.

 

20170220

Hemkomna från LU, trötta men nöjda. Som alltid otroligt roligt att vara på LU, träffa folk, titta på fina kaniner, gå på bra föreläsningar och delta på en rolig fest! 
 
Vi hade med två kaniner och visade, rexen Donna och Dvärgharen Sif. Bägge fick 94,5 p och en varsin fin liten medalj. Vi hade också kaniner med som skulle säljas åt bekanta, och även med ett gäng hem för vidare transport till andra kaningårdar. Fem produkter hade vi också med och ställde ut, och det gick bättre än förväntat. Både guldmedalj och silvermedalj fick vi med hem. Det blev guld med pälstofflor 96 p och silver med tovad mössa 95,5 p. Med de övriga produkterna blev det en fjärde, en sjätte och en tolfte plats med två 95:or och en 94,5 p.

Guldmedalj 96 p

Silvermedalj 95,5 p

 

 

20170212

Lördagen ägnades åt shopping. Vi köpte ny lysrörsarmatur till logen, så att sätta upp detta sysslar Ulf med idag. Det blev även inhandlat en ny duk till den nya LU-produkten samt en fotoduk som bakgrund vid fotografering. Lite annat smått och gott som kan vara bra att ha, kom vi också hem med.

I stallet har det blivit lite nytt med. Från Hallagårdens djurpark flyttade det hit två rexar. Jake, dalmatinertecknad, och Quasimodo, gepardtecknad. Det var inget vi hade planerat i förväg men väldigt trevliga djur som kan bli ett bra tillskott på kaningården.

            

 

20170204

Hemkomna, trötta och nöjda, efter en lång dag på utställning. Fiona, vår fina vita angora, slog till med 95,5 p, blev Bäst i ras och fick vara med på BIM-uttagningen tillsammans med två andra honor, efter att en otroligt vacker Thyringer hade vunnit BIS med 96 p. Fiona kom tvåa i BIM och slutade sexa i klass A.

Donna tog sin andra 95:a, vilket var väldigt roligt, och visade att 95:an i Skärkind för två veckor sedan, inte var en tillfällighet. Nu har vi två utställningar kvar, LU om två veckor och årsmöte med lådutställning i början av mars. Bara att hoppas hon håller sig fin i kropp och päls, så man kan få den där efterlängtade tredje 95:an. Men den är förstås svårast... :) Efter årsmötet ser det ut att vara två och en halv månad innan det kommer en lämplig utställning igen.

I klass B blev det två placeringar med 94 poängare. Det var den drygt fyra månader gamla rextjejen Christell som kom trea och maffiga blåögda Wienerhanen BJ som kom femma.

I klass K blev det seger med pälstofflor 95,5 p, en andraplacering med stickade vantar 95 p och tredje plats med en virkad mössa 94,5 p.

20170202

Nu är vi redan inne i februari och det märks att ljuset är på väg tillbaka. Att våren närmar sig märks också i kaninstallet där vi nu har tre kullar med angoraungar. På söndag, efter utställningen, har vi planerat att para tolv honor; angora, rex, white och dvärgvädur.

En ny sida finns att läsa, kullar och planerade parningar, titta in och se om du vill tinga något... (Länken läggs upp på sidan Kontakta, i kväll)

 

 

20170130
      

Idag har årets första kull föds. Det var angorahonan Madongans Alma, 94.5 p som var först ut. Den stolta fadern heter Nimbus Handsome, 94,5 p. Vi väntar flerangorakullar inom de närmaste dagarna.

Till helgen bär det av till Bergvik med 17 kaniner och tre produkter. Nytt för år är att man kan tävla om Årets utställare inom produkter, och om den titeln vill vi förstås vara med och slåss. :)

Till sommaren har vi tänkt att ha Dvärgvädursungar för uthyrning, med start vid skolavslutningen i juni.

 

20170123

Snälla kaninuppfödande grannar, Christina och Bengt från Dunludds kaningård, tog med tre av våra rexhonor till Skärkind, Norrköping, i helgen som var. Vi skickade med Lumshedens Donna, Lumshedens Nickie och Lumshedens Nadja. Nickie och Nadja fick 94,5 p och 93,5 p medan Donna slog till med en glädjande 95:a. Donna är lillasyster till framgångsrika Lumshedens Samuel, Finland. Även Samuel, med sin ägare Teemu, var på utställning samma dag, och fick 95 p. 

Anmälan till LU är gjord och nu börjar nedräkningen till årets bästa kaninevenmang! Vi tar med Sif, dvärgharen, och Donna, rex, samt fem stycken produkter.

 

Lumshedens Donna

20170111

Nytt år med förhoppningsvis en massa spännande dagar i kaningården. Jul, Nyår och trettonhelgen passerade med både förkylningar och välbehövlig vila, men även en del jobb som har blivit utförda, så det dagliga arbetet på gårdarna underlättas. Uffe har byggt en ny stor bur för ungdjur och Anna Karin har fått ordning i arbetsrummet och fått igång stickmaskiner och symaskin så det kan bli en och annan produkt Till salu i Gårdsbutiken, framöver.

Året som gått har varit ett bra men arbetsamt år där kaninverksamheten har byggts upp på den nya gården, efter flytten från Valbo 2015 Stallet är vi nöjda med och vi har haft förmånen att få placera flera djur hos trevliga och duktiga kunder. Flera har hört av sig och ställt sig på kö för nya djur, inte minst angora, vilket är fantastiskt roligt. Och flera av angororna har blivit parade i början av januari, vilket innebär leveransklara ungar i april. Det ska kunna bli både vit rödögd, vit blåögd, viltgrå, viltblå, viltgul, chinchillafärgad, blå och svart angora!

Anna Karins textillärarutbildning är avklarad och textilkurser på gården är inplanerade till sommaren. Under vårterminen när det är ledigt från pluggandet, kommer istället Gårdsbutik och webbutik att utvecklas. Till hösten blir det ev en till påbyggnadskurs i Umeå.

Rexungarna efter Claes 5x95 p och Esther 94,5 p ser väldigt lovande ut och fem stycken är anmälda till Bergvik i början av februari. I Bergvik slår vi på stort och har anmält 18 kaniner och tre produkter. Nio rex, fyra angora, två white, en vit wiener, en dvärgvädur och en dvärghare. Det blir lite att göra iordning och packa in. :)

         

20161212

Söndag 11 december blev en spännande dag. Själva var vi till Ockelbo på grötfest där vi både hade hand om mat och fika och hade ett flertal kaniner med. Samtidigt visades två av våra uppfödningar på Grand Gala i Lempäälä, Finland. Först ut var Lumshedens Samuel som hade två 95:or i bagaget och skulle det bli en tredje så han fick bli Finsk Champion? Oj, oj oj! Det blev inte 95 denna gång utan 96!!! Med det vann Samu BIS på den stora utställningen! Vilken lycka! Strax efter beskedet om Samus 96:a fick vi veta att den vita blåögda angoran Lumshedens Sussie, som var med på sin första utställning, fick 95! Så otroligt roligt!

I Ockelbo gick det också bra. Vita rödögda angoran Lumshedens Vera, som ställdes för första gången, fick också 95! Hon är såld till en hantverkande granne. Med sina 4,5 kg är hon redan en stor brud och går fortfarande i ungdjursklass! Vera vann klass B och själva kom vi trea med en vit rex, Lumshedens Donna, en yngre syster till Samu, och som vi tror och hoppas på inför kommande utställningar. Placeringar i Ockelbo blev det även med den blå, fluffiga angoran Persika, Whitehonan Linnéa och Dvärgharen Sif. En lyckad dag! 

Lumshedens Samuel med sin ägare Teemu.

 

20161126

På utställningen i Bergvik kom vi hem med två stycken 95:or trots att vi bara tog med och visade fyra djur. Det var gamle kämpen Tostebyns Quiz, som vid snart fem år har en fantastisk päls och är ett riktigt charmtroll. Stor och fin med bra kropp och fina örontofsar. Den andra var Sif, sonens Dvärghare. Roligt och överraskande, men han kan sitta fint på bordet och har blivit riktigt fin i kroppen.

Idag har vi varit på julmarknad i byn. Det var mysigt. Roliga besked från Finland har vi också fått. Lumshedens Samuel, vit rexhane, fick sin andra 95:a och blev BIS 3 Sen kom det bilder på Lumshedens Sussie, vit blåögd angora som har utvecklats väldigt bra och skall visas den 11 december i Lempäälä.

Lumshedens Sussie

20161106

Vi är inne i november och snön och kylan har redan kommit. Denna vecka har både Anna Karin och Uffe varit lediga för att hinna med utomhusjobbet inför vintern. Stallet är i det närmaste klart, bara ett fåtal burar återstår att bygga ihop och ställa på plats och det blir fint och lättskött. De får och getter som ska sparas för avel är installade i rena, fina och stora boxar, och det är Gästriketackorna Erika och Elin och deras kavaljer Patrik, ett Åsenfår, samt getterna Mona och Gabriel. Vad det gäller kaninerna har det tillkommit en ras genom vit wienerhanen BJ från Madongans kaningård i Adak. BJ är stallets charmknutte nummer ett!

Under veckan blev det ett besök i Örebro för att träffa släkten och vi hittade en affär som sålde allt möjligt bra att ha till egna företagare och kom hem med väldigt fina kassar till Gårdsbutiken. I Gårdsbutiken har vi mycket nytt med mjuka, läckra angoragarner från egna djur, i olika färger och lite nytt från Järbo garn.

Några kaniner är till salu, se mer under fliken Till salu.

Nästa utställning blir i Bergvik och därefter har vi en klubbtävling med julfest och utställning i Ockelbo.

 

20161003

Nu har det hänt en del sen sist vi uppdaterade hemsidan. 

Helgen efter marknaden åkte Anna Karin till Orsa på utställning och det blev en hel del fina resultat. Seger i klass K med skinntofflor 95 p och flera priser med kaninerna. Samma dag hade Uffe en bröllopsfotografering.

Därefter hade vi tovkurs med fem deltagare. Anna Karin skötte undervisningen och Uffe marktjänsten med god mat och fika. Det blev en rolig och givande dag med fina resultat av alla duktiga elever.

Länskampen 10 september blev en höjdare med fint väder och i stort sett maxantal kaniner anmälda. Stefan Fernlund från Stockholm dömde och Dalarna tog hem både Bästa senior och Bästa junior i Länskampen, Bästa enskilda junior och BIM. BIS tog vi hem själva med vackra Valbos Vinbär, en vit angorahona snart tre år gammal och som hade kull bara tio veckor innan tävlingen. Hon var rasande grann och betydligt bättre i pälsen än vad man kan begära efter att ha haft bäbisar.

Två helger i rad har det varit burbygge och kaninpyssel och nu drar Anna Karin iväg en vecka till Umeå igen för att göra klar textillärarutbildningen.

En eftermiddag har vi varit på besök hos Dunludds Kaningård där vi fick gofika och tittade på/bedömde ett stort antal kaniner. Vi brukar göra så hos varandra för att se med nya ögon utan färgade glasögon... Mycket intressant!

Övrigt som händer på gården är att getterna mjölkas för fullt och den mjölk som inte går åt med en gång sparas för osttillverkning. En ny bock och en ny bagge har inhandlats för avel. Bocken som är vackert vit heter Gabriel och baggen som är ett Åsenfår heter Patrik. Vi kommer bara att spara Gästrikefåren, Erika och Elin, då vi har fastnat för den rasen. De är lugna och tysta och väldigt vackra. Från och med nästa år blir det bara renavel med Gästrikefår. Så fort Anna Karin kommer hem från Umeå ska fåren klippas och ullen lämnas in för garntillverkning. Angoragarn har vi fått hem från spinneriet och en del av det ska färgas och nystas i små härvor till Garnboden. Vi har provat ett nytt spinneri. Karlsbergsgården i Skåne, och är mycket nöjda. Det har även kommit lite nytt till Garnboden. Alpacka Solo finns nu i tolv färger, Raggi i sex färger. Raggi kommer i ytterligare en ny färg v. 43-44 Nya Rexflexgarnet i Oxfordrött har också kommit, samt ett nytt garn, Maja, i härliga melerade gärger.

Nytt i Garnboden är också små väskor med sykit. Perfekta presenter!

I helgen som var har det kommit nytt i kaninstallet. Rexbäbisar, NZR-bäbisar och korsningsbäbisar Rex och White. Även en ny angora har anlänt, Algot, en stor och präktig chinchillafärgad hane för avel. Vi fick en söt Dvärgvädur, Skalman, Viltgrå, i somras och efter Höstmötet med Kaninföreningen förra helgen åkte vi till Edsbyn och fixade en söt Dvv-flicka som sällskap åt honom, Brummelina.

Vi väntar fler ungar; korsning angora och rex samt renrasig angora. Whitehonan Linnéa valde vi att inte para nu eftersom hon, efter en förfärlig fällning, har blivit rasande grann och vi hoppas på den där tredje 95:an... Så hon blir med både till Tierp, Bergvik och Ockelbo på utställning. Till Tierp har vi femton kaniner anmälda, nästan bara ungdjur som blir spännande att prova! 

 

 

20160824

Det blev två roliga dagar på marknaden med många besökare både vid vårt marknadsstånd och i cafeét. Det blev också sista gången för i år som det var "vanligt" öppet i caféet, även om vi öppnar upp igen 10 september i samband med kaninutställningen. Sedan får vintern ägnas åt att utveckla nya idéer för att göra nästa säsong ännu bättre än denna.

Gårdsbutiken är öppen året runt.

 

20160816

Idag är det torsdag och i kväll drar alla förberdelser i gång för marknadshelgen här i byn.
Vi kommer att ha marknadsstånd där vi kommer att visa upp lite vad vi har att erbjuda i gårdsbutiken, men även sälja lite garn, skinn och fårkorv från egna djur. Vi kommer även ha med oss några kaniner och får som barn och vuxna får klappa.
Caféet kommer att ha öppet hela helgen. Det blir sista helgen för allmänheten den här säsongen, men alla är välkomna den 10 september när det är kaninutställning med Länskamp Gävleborg - Dalarna. Den dagen är cafeét öppet med både lunch, smörgåsar och fika.
Vi tycker att vi lyckats ganska bra med caféet den här sommaren och efter vad som går att läsa i gästboken verkar även gästerna vara nöjda.
Vi kommer med största sannolikhet driva det nästa sommar också, och då även utöka verksamheten med kvällsgympa, slöjdcafé och eventuellt ett utökat fotogalleri.
Gårdsbutiken kommer att vara öppen när vi är hemma eller efter avtalad tid, hela vintern.
Ni som är intresserade av kaninköp, titta under Djur till salu. eller hör av er och fråga.

Välkommen och besöka oss på marknaden nu i helgen, 20-21 augusti!  

Öppettider på gården blir som vanligt 11.00-19.00 både lördag och söndag, och på marknaden är det öppet lördag 10.00-18.00 och söndag 10.00-16.00   

 

20160814

Nytt i Gårdsbutiken: höstens inspirationshäften från Järbo Garn med mönster och garner.

Idag, söndag 14 augusti, är det säsongsavslutning för sommarens Tipspromenader med fina priser. Även stort chokladlotteri med extra många priser.

Nästa helg har vi både öppet i Café och Gårdsbutik, samt har ett marknadsstånd med på Lumshedens marknad.

3 september bjuder vi in till tovkurs. Mer info under kurserverksamhet. Länk till tovkursen finns under Kontakta.

 

20160802

Idag har vi haft besök från Finland. De tittade på alla angora, och efter lite tvekande skickade jag med dom min fina Lumshedens Sussie. Vi hade tänkt behålla henne för egen räkning, men ibland måste man sälja, inte minst när man har möjlighet att exportera. Och hon kommer att få det väldigt bra, det är vi alldeles säkra på. Vi har fått mest hanar i år, och sådana finns det ännu kvar till salu. Sen blir det nya parningar med angora i höst, när det blir lite svalare igen. På sommaren när det är varmt låter vi angorahonorna vila.

Nytt i Gårdsbutiken/Garnboden är att vi nu har fyra pärmar fulla med roliga och fina mönster! Allt mellan himmel och jord; vantar, mössor, hundtäcken, plädar, sjalar, babykläder, tröjor, damkoftor, benvärmare, disktrasor, mjukisdjur...

 

20160801

Ännu en rolig och intensiv helg till ända, med många besökare i cafeét. Nu blir det lite ledigt för att hinna med andra saker som behövs göras på gårdarna. Men till helgen igen har vi öppet 11.00 - 19.00 och i kväll, måndag 1 augusti, kör vi gympa på logen, för den som vill vara med och träna lite. Välkomna!

 

20160717

Vi har haft mycket att göra i cafeét och träffat många intressanta människor. Väldigt roligt var det när en äldre dam besökte oss och hade med ett fotoalbum med bilder från gården, tagna för runt 70 år sedan! Och som berättade att hennes mamma hade drömt om ett café en gång i tiden!

På grund av att en av oss går tillbaka till verkligheten 18 juli, ändrar vi lite på öppettiderna:

De två sista veckorna i juli håller vi öppet onsdag till fredag 14 - 19 medan vi fortsätter med vanliga tider under helgerna 11 - 19

I augusti, till och med marknadshelgen 20-21 har vi bara öppet helger.

I september har vi bara cafeét öppet vid evenemang.

Gårdsbutiken/Garnboden håller öppet året runt, men efter det att vi är tillbaka på ordinarie jobb bägge två, blir den i första hand öppen kvällstid och helger. Gäller från 15 augusti.

OBS! Lördag 23 juli är det stängt pga kaninutställning på Hallagården utanför Örebro, där vi ska ställa ut både kaniner och produkter.

20160704

Den här dagen har bestått av att städa burar och köra bort dynga och proviantera till kafét.
Vi har haft öppet både lördag och söndag i helgen och det har gått över förväntan. Vi har fått god respons av de gäster som besökt oss.
I morgon öppnar vi kafét igen.
Det blir lite dåligt med tid att uppdatera bloggen här men vi lovar att bättra oss.
Vi kommer även att uppdatera sidan med vad det är för djur till salu.
Ge oss gärna ett besök om ni har vägarna förbi  :-)

 

20160626

Här har det hänt en hel del sedan sist, gårdsbutiken har fått nytt golv och ny dörr. Getterna har fått sin sommar hage.
Fåren har fått flyttat till granngården och deras skjul har blivit färdigt   

Fårskjul


Vi har gjort en affisch för gårdsbutiken och en för cafét

Nu är det bara att hålla tummarna när cafét och butiken slår upp portarna på Lördag. Men det är mycket kvar att göra än och husse är ju halvt invalid sen han lyckades att krossa ringfingerknogen.
Från och med Lördag finns även B&B

 

 

20160621

Kan det ha varit så att Lelle tyckte han fick vänta väl länge på frukosten i morse? Men barkbröd är ju mat det med... ; 

20160618

Nu börjar det hända lite här på gården. I dag har tre små kaninungar flyttat till nytt hem i Ockelbo. Ett fårskjul där våra får och lamm kan bo tryggt på nätterna när dom är på bete i granngården, börjar ta form och blir förhoppnigsvis klart i morgon.
Imorgon, söndag, lämnar ytterligare sex kaniner gården för att få nytt hem.

Tor, Lea och Tyko redo för avresa till Ockelbo

 

 

 

20160613

 Idag har Lilleman fått vara fotomodell


Vit blåögd angora  4mån

 

20160524

 Här har det hänt en hel del sedan sist. I lördags var vi på utställning i Norsbo utanför Falun. Det slutade med att vi kom hem med tre BIS-rosetter, en andraplats i Klass M med en grupp rexhonor och placering i Klass A med en grupp rexhanar.
På söndagen fick vi en massa besök av bekanta som ville hälsa på i kaninstallet och titta på alla ungar. Vi monterade ihop dom burar som vi hade kvar på logen och lät ett gäng kaniner flytta in.
Anna Karin har varit till banken idag och ordnat ett företagskonto med både bankgiro och företagsswish, se kontaktuppgifter, gäller er som tex ska förskottsbetala en tingad kanin, osv. När hon berättade om planerad verksamhet, att det skulle bli tovningskurser till sommaren (datum ej bestämt), då anmälde sig bankkamrern direkt.
Fotografering av kaninungar blev det på kvällen. Två angora är tingade till Skåne, en blå och en viltgul, så dom har vi förevigat. Vi tog också några bilder på Lumshedens Sofie, vilken ser ut att bli en riktig pärla. En viltblå angorahona, sex veckor, passade vi också på att fota, en helt underbar färg! En del av bilderna är utlagda på fotogalleriet och bilden på några viltgula hanar visas här nedan. Den ljusa är tingad till Skåne.

  

20160517

      Nu har vi haft några bra och roliga dagar. Först kom det ett roligt brev på posten, med två championdiplom. Det var ES Horst och Valbos Fabian som har fått tre 95:or vardera på utställning. Två fina vita rexhanar. 

Sen fick vi sälja en annan fin vit rexhane, Lumshedens Samuel, till ett bra hem i Finland. Väl framme hos sin nya familj i sitt nya hemland, fick Samuel en fin väst i gult och blått.

Idag hade vi också besök av Länstyrelsen/Jordbruksverket som kom på Djurskyddskontroll. Vi fick högsta betyg i ALLT! Vi blev förstås mycket glada och nöjda.

 

Lumshedens Samuel  "Samu"

20160513

Nu börjar det bli dags för en del av vårens kaninungar att flytta till nya hem. Tre honor och en hane av vit blåögd angora har flyttat till Hallagårdens djurpark utanför Örebro. Idag flyttar två svarta angorahonor till Bollnäs och i morgon flyttar Lumshedens Samuel till Finland. Samuel är en vit rödögd rex och ingick i den vinnande gruppen i klass M på utställningen i Bergby förra helgen. Sonen Mikael tar tåget till Stockholm och möter där upp Samuels nya ägare, som kommer dit med Finlandsfärjan.

Vi önskar alla köpare Lycka till med sina nya kaniner.

 

 

20160508

Idag har det varit en riktig hemmadag på gården. Vi har kapat och klyvt den sista veden. Anna-Karin har klippt en kull med Angoraungar.  Själv har jag farit runt lite med kameran och fotat lite av djuren på gården.

Vi har Almas kull med två fosterbarn som lärt sig hur man tar sig ut genom nätet och hälsar på alla andra kaniner som sitter på golvet i burar, och alla verkar nöjda med att få besök av de små liven.
Getter med sina killingar och fåren med sina lamm har också fått varit ute på tomten en sväng och luftat sig.
I fotogalleriet finns det lite bilder som är knäppta under dagen.

 

 

 20160507

Idag har det varit full rulle hela dagen. Upp halv fem i morse och packa djur, mat och allt som skulle med till utställningen i Bergby.
På plats klockan sju och började med att bre smörgåsar och koka kaffe till fika åt utställarna, domare och besökare. Efter det var det bara att börja förbereda sallad och tillbehör till lunchen.  Sen braka allt lös när alla ville ha lunch samtidigt men det redde vi ut ganska bra.
Jag vill frambringa ett stort TACK till gamla farbror Sune som hjälpte till helt otroligt med disk och allt kringarbete.
Maten och allt var tydligen väldigt uppskattat efter alla vitsord.
Utställningsmässigt får vi väl vara väldigt nöjda med att jag fick 94p med Sven "White".  Anna-Karin vann ungdjursgruppen med tre Rexar och  ValbosFabian tog sin tredje 95p och blev där igenom SvCh och fick även rosett för bästa Rex.

Stolt Vinnare

 

 20160506

Idag har varit en hektiskt dag. Det började på förmiddagen idag med ett veterinärbesök för en av våra kaniner. Sedan bar det av mot Bergby för att leverera halm till morgondagens utställning. Sen vidare till Gävle och storhandla för att göra smörgåsar och lunch till i morgon till alla besökare som vill köpa. Väl hemma var det bara att göra eld i vedspisen och ställa sig göra iordning 14 liter köttfärssås.
Nu är klockan tio och det är bara för oss att kliva i duschen och göra kvällen för i morgon kl 04.30 ringer klockan igen.


Storkok i lumsheden.

 

 

 

20160501

I torsdags födde Varggropens Astrid åtta små fina angoraungar. Den lycklige fadern Valbos Blåbär blev även pappa till elva stycken bebisar hemma hos Therese Modd
Det har börjats att krypas runt i Almas, Linnéas och Esthers bon.
På torsdag den kommande veckan skall fyra vita blåögda angoror säljas till Örebro
Här kommer en liten bild på en renrasig White efter Sven och Linnéa

 

20160423

Idag har det varit en massa småpyssel i kaninstallet för oss båda. Men vi började dagen med att se till våra två nyförvärvade killingar som föddes igår. Största delen av dagen har gått åt till att montera ihop fler burar och börja måla dom.
Det har varit några spontanbesök av bekanta som vill titta på djuren och se hur det utvecklas för oss.
Själv tycker vi att vi gör framsteg varje ledig minut vi har.

Vi har även idag prövat att montera det nya nätet vi beställt till burarna, som är lite kraftigare, och skall andvändas till både dörrar och höluckor.
I morgon fortsätter vi våra projekt. Men vi ska även försöka hinna med att fota några av våra små kaniner.

20160421

Nu har vi bra många kaninungar i stallet. Två nyfödda i en angorakull idag och några kullar, både rex och angora, har hunnit bli så stora att de snart ska skiljas ifrån och få egen kuppe. Några är tingade och ska till nya hem. Till Bergbyutställningen 7 maj har vi två rexkullar som ska ställas i klass M. Det blir spännande att få höra vad domarna tycker om dem.

Det börjar även dra ihop sig för Anna Karin att åka tillbaka till Umeå för andra träffen på textillärarutbildningen. Det har varit mycket läxor, både skriftliga och praktiska. Det mesta är klart, återstår bara att sätta skägget på en tovad getabock... :)

Boden som ska bli Gårdsbutik har blivit målad, återstår att lägga in nya golvet och få upp lite hyllor. Vi har även fått klartecken som återsförsäljare för Järbo Garn

 

20160417

Denna helg har det gått i ett. Klev upp fyra på fredag morgon för att komma i tid till förmiddagsskiftet, sen var det bara hem och mata djur och sätta sig i bilen och dra till Värmland för att besöka kompisar. Upp i tid på lördag morgon och iväg till Vårgårda på Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbunds årstämma.
Anna Karin var utsedd att företräda Gävleborgsföreningen. Själv följde jag med som åhörare.
Det var mycket som skulle avhandlas. Styrelsen hade fått in elva motioner som skulle gås igenom plus att en massa styrelseposter skulle väljas. Det vi trodde skulle ta 2-3 timmar tog över sex timmar, men det var intressant och lärorikt.
Vid sextiden på kvällen började vår återresa och då skulle det hämtas en hel släpvagn med kaninburar som var i byggsats utanför Väse i Värmland.
Klockan hann bli över två på natten innan vi kom hem igen.
Vår kära linslus till katt "Jamis" hade olyckligtvis blivit överkörd på lördagen medan vi var borta.

RIP Jamis

Linnéa & Jamis

Idag har vi tagit en lugn dag med sovmorgon och lite kaninparning.
Therese & Rednex
Saga & Daniel
Rebecka & Nisse
Lavendel & Blåbär

Kvällen i stallet avslutades med lite fotografering av Samuel

      

 

20160414

Vi har förärats med fyra kullar kaniner varav tre pigga men en som låg i öppet bo och blev flyttade till fostermammor .
Resultatet har blivit en kull med fyra White, en med åtta Rexwhite blandning, två med sex Angora varav en av dom blev placerad hos nya mammor.
Igår kom även två pigga små killingar till världen och vi väntar snart fler.

20160410

Denna vecka blir spännande med tio dräktiga honor på gång att yngla. Någon kan ha varit skendräktig, men vi hoppas på många söta bäbisar.  

Bilden visar vår vackra Valbos Lavendel, viltblå angora 95 p, som bygger bo. Stolt blivande fader heter Valbos Blåbär, blå angora.  

20160407

Tog några bilder på Samuel, som ska flytta till Finland, och hans två systrar, i morse. Skiljer något i storlek på dem, men väldigt jämna och fina i kroppar och pälsar, så dom får följa med till Bergby och visas i Klass M 7 maj. Samuel är den längst till vänster. 

 

.

 

 

20160405

Tisdagar jobbar AKÅ hemifrån och idag har det gjorts ansökningar för både Bo på Lantgård och som återförsäljare för Järbo Garn. En mysig joggingtur med hundarna, i regn och plask, har gjorts och ett får och två unga angorakaniner ska klippas. Ett nytt spännande recept ska provas i köket, samt lite funderingar över Gårdsbutikens utformning. Just nu ligger det en trasig plastmatta i boden där Gårdsbutiken ska ta form, och ett nytt golv måste in. Ett som inte blir halt om man kommer in med snö på skorna, tex. vilket är fallet nu. Det är mycket att tänka på. Datum för slöjdcaféer ska också bokas in, med start efter midsommar. 

Några bokningar har vi även fått. Förutom kaninutställnig med länskamp 10 september, blir det träff med veteranmotorcyklar en onsdagskväll i sommar samt träningsläger för löpare/cyklister en helg i augusti.

 

20160404

Vi försöker presentera våra kaniner på bild i största möjliga mån, ibland lyckas det riktigt bra medan det andra gånger är lite svårare... :) 

 
Miijk & Valbos Svante


Linslusen

20160403 

Idag har vi varit till Hagsta på medlemsmöte. Vi, AKÅ och Uffe, ska ner till Vårgårda på SKAFs förbundsstämma och idag har vi gått igenom motioner och annat som är aktuellt inför stämman.

Tio härliga lediga påsklovsdagar är till ända, med många trevliga kaningårdsbesök och en hel del arbeten avklarade. Uffe har satt upp alla lysrören i stallet och vilket härligt ljus det blev! Han har även börjat med att sätta upp ytterbelysning på stallet. Anna Karin har städat alla burar och klippt kaniner. Tillsammans har vi också klippt får och städat logen efter höstens/vinterns takbyte.

 

20160331

I dag har vi skapat  denna sida så att ni där ute kan få ta del av vad vi pysslar med.
Vi hoppas att ni är många som vill följa oss och starta en gratis prenumeration.
I dagsläget har vi drygt trettio vuxna kaniner och cirka tjugofem ungar, till det har även gården
tre tackor varav två har fått lamm och vi väntar med spänning på att den tredje skall lamma.
Även våra två getter skall snart få killingar.

Vi kommer snart att lägga upp ett fotogalleri på våra djur.
Det kommer även att skapas en webbbutik med garner och skinn.

Hoppas på snart återseende
Ulf och Anna-Karin

Välkommen

Välkommen till www.lumshedenskaningard.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar